Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

1956: új emlékmű a Móriczon

Újbuda   |   2016, október 23 - 22:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Emlékművet avatott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Újbuda Önkormányzata a hatvan évvel ezelőtti események egyik központi helyszínén, a Móricz Zsigmond körtéren. Az emlékmű különlegessége, hogy esővíz hatására válik láthatóvá. 

A Balázs Marcell és Pelle Zita építészek tervei alapján elkészült az 1956-os szabadságharc és forradalom hatvanadik évfordulóján átadott emlékhely, egy speciális anyaggal burkolt betongyűrű, amely a körtéri Gomba épületét veszi körül. A gyűrűn a szabadságharcban aktívan szerepet vállaló Örkény István "Fohász Budapestért" című művének egy részlete olvasható. Az emlékhely különlegességét az adja, hogy a felirat esőben válik igazán láthatóvá. Az alkotók szerint a mai elidegenítő világban a fiatalok fejüket lehajtva közlekednek, viszont az esőben látva az idézetet, együttesen néznek fel, és válik így a felirat közösségteremtő erővé.

Az emlékművet október 23-án avatták fel a Móricz Zsigmond körtéren, az ünnepségen Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője hangsúlyozta, az 1956-os forradalmárok örökségül adták a mai fiataloknak a szabadságszeretetét. Lapunknak az avatás után elmondta, a szabadságot kell megőriznie a felnövő generációnak, tudván, hogyan kell küzdeni a külső, erőszakos behatások ellen. Hoffmann Tamás polgármester emlékeztetett: a 60 évvel ezelőtti események Újbudáról indultak el, és a harcok jelentős része is itt zajlott. A Móricz Zsigmond körtér, és a most avatott emlékmű örök mementóként emlékezteti majd az itt közlekedőket arra, hogy mi minden történt 1956-ban. Az eseményen részt vett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, Király Nóra és Molnár László alpolgármesterek, valamint Rainer M. János az Országos Széchenyi Könyvtár 1956-os Intézet Osztály vezetője is. Az ünnepi beszédek között az Újbudai Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeinek műsorát hallhatták az érdeklődők, egyebek között Lehár Ferenc "Losonci" indulóját és Müller József "Jászkun" indulóját. Az emlékhelyet a Szent Imre Templom plébánosa Urr Zsolt (Ipoly atya) áldotta meg. Ezt követően a résztvevők elhelyezték koszorúikat. Az avatás záróakkordjaként Pelle Zita és Balázs Marcell, az emlékmű építész tervezői a koszorúzó hely előtt elhelyezték az 56-ik szál virágot, majd gyertyát gyújtottak, valamint vízet rálocsolva felavatták a betongyűrűt a közönség segítségével.

T. K.